Met gemak een passend pak

We trappen af met de belangrijkste tip: geef uw zending een jasje dat past! Loze ruimte zorgt dat de inhoud gaat schuiven of dat de doos indeukt. En overtollig verpakkingsmateriaal maakt uw zending duurder, en minder duurzaam. Goed verpakken loont dus aan alle kanten. Het begint met de juiste informatie: hoe groot is uw pakket, wat weegt het en hoe gaat u het verzenden?

Beschermende envelop

Is uw zending licht en niet al te kwetsbaar? Dan volstaat een envelop met een laagje bubbeltjesfolie, schuim of van golfkarton. Handig, want die past gewoon door de brievenbus.

Brievenbusdoos

Is uw zending plat, maar ook kwetsbaar of niet heel licht? Een brievenbusdoos is lekker stevig en geschikt voor ‘n zwaardere lading, zeker als u voor dubbellaags golfkarton kiest.

Golfkartonnen doos

Grotere zendingen moeten in een doos. Logisch. Zorg dat de inhoud zo goed mogelijk past. Voor een lichte lading kiest u enkellaags karton, voor de zware jongens dubbellaags.

Perfect pallets inpakken

Wilt u een pallet versturen? Inpakken is een koud kunstje, als u deze zes tips maar ter harte neemt:

1. Gewicht en volume

Verdeel gewicht en volume goed over de pallet en zorg dat er niets uitsteekt.

2. Kartonnen hoeken

Plaats kartonnen profielen op alle vier de hoeken.

3. Rekfolie

Omwikkel pallet en lading met rekfolie tot een stevig geheel.

4. Type rekfolie

Kies het juiste type rekfolie. Let op: dikkere folie betekent niet altijd een stabielere belading. Er bestaan ook dunne folies die sterk zijn en materiaalkosten uitsparen.

5. Wikkelkracht en rekcapaciteit

Hou bij het aanbrengen van de folie rekening met de wikkelkracht en rekcapaciteit. Hoe hoger de wikkelkracht, hoe steviger de folie om de pallet zit.

6. Overlappen

Zorg er altijd voor dat de folielagen elkaar overlappen. Een goede richtlijn is een overlap van 10 tot 15 procent. Ingewikkeld? Dan bent u klaar.

Opvullen. Heeft u nog een gaatje?

Zit uw zending niet helemaal strak in de verpakking? Tijd om maatregelen te nemen. Door overtollige ruimte op te vullen, voorkomt u dat de boel gaat schuiven. U kunt er allerlei vulmaterialen voor gebruiken, zoals schuimzakken, luchtkussenzakken en opvulpapier.

Groene tip: vraag uw accountmanager om advies over het voor u geschikte opvulmatieraal.

Opvulpapier

Een handig vulmiddel is papier. Waarom? Het is goedkoop, recyclebaar en u kunt er alle kanten mee op. Met proppen of strengen fixeert u de inhoud van de doos. Met papieren bufferblokken doet u hetzelfde, zonder alle ruimte in de doos te vullen.

luchtkussens

Luchtkussens

Er zijn verschillende luchtgevulde folies waarmee u de inhoud van uw zending fixeert. Groot pluspunt is dat ze superlichtzijn, en uw zending dus niet verzwaren. Nadeel: ze vormen zich iets minder goed naar de inhoud van de doos.

Schuimzakken

Schuimzakken bevatten PUR-schuim dat bij gebruik perfect lege ruimtes opvult. Bestendig, schokdempend verpakkingsmateriaal waarmee u goederen snel inpakt en vastzet in de doos. Bijkomend voordeel: ze zijn lekker licht.

Sluitingstijd!

Zitten uw spullen goed gefixeerd in de doos? Mooi! Dan is het nu een kwestie van afsluiten. Sommige verpakkingen maken het u makkelijk, maar meestal moet er nog wel wat tape of plakband aan te pas komen. Wat werkt het beste? Lees verder.

Groene tip: (papieren) plakband is heel goed recyclebaar. Tape bestaat uit verschillende lagen materiaal en is daarom minder goed te recyclen.

De kneepjes van het tapen en omsnoeringsband

Onmisbaar voor elke verpakker: tape is geschikt om lichte en zware verpakkingen te verzegelen. Er bestaat allerlei kunststof tape, maar ook tape van papier. We kennen allemaal de bruine variant, maar u kunt tape ook (laten) bedrukken met kleuren, logo’s of signalen.

Voor het zware werk is er altijd nog omsnoeringsband – van staal of kunststof. Niet bedoeld om pakketten mee te bundelen, maar om er zware pakketten mee verstevigen. Maak uw doos eerst goed dicht met tape, en trek er dan nog een paar banden omheen. Vast en zeker!

Naar het juiste adres

Tijd om uw zending te adresseren. Aan ‘t juiste adres natuurlijk, maar ook op de goede manier. Om verwarring te voorkomen, zorgt u dat er maar één adres op de verpakking staat. Goed zichtbaar. Print een adreslabel uit of bevestig uw verzenddocumenten met een document-envelop (doculop).

Strak in het pak met Box on Demand

De optimale oplossing voor uw verpakkingen? Dat is Box on Demand. Een verpakkingsmachine die met slimme software en ‘eindeloos’ golfkarton perfect passende pakketjes produceert. Dat scheelt bergen verpakkingsmateriaal, opvulling én kosten. Maatwerk bespaart bovendien ruimte in het transport, waardoor er ook nog minder CO2 de lucht in gaat. Pak in die winst.

Youtube gebruikt cookies, wanneer een video wordt afgespeeld, om statistieken bij te houden over welke video's een gebruiker heeft bekeken en van de voorkeuren van een gebruiker voor ingesloten YouTube video's.

Een mooie verpakking is een cadeau

Wat ontvangt u liever: een anonieme, slordig ingepakte doos, of een mooi bedrukte verpakking met een fraaie sluiting? Precies. Steeds meer ondernemers zien een verpakking als een visitekaartje, en maken er optimaal gebruik van. Dus hierbij onze laatste tip: zorg dat uw pakketten van strakke branding zijn voorzien en zich als cadeautjes laten uitpakken.

Deze verpakkingstips zijn mede mogelijk gemaakt door Moonen Packaging.